Er ligt een grote bult stofjes in de kast. Er zitten tig ideetjes in m'n hoofd. Beide willen graag verwerkt worden in een quilt. Nou ja, meerdere quilts. Tijd om daar eens wat aan te gaan doen.

Ik ben klaar voor de uitdaging en hoop dat jullie net zoveel plezier beleven aan het lezen van de quiltavonturen als dat ik heb tijdens het maken.

Op de meeste foto's kun je klikken en dan krijg je een vergroting. Anderskleurige woorden kun je ook aanklikken want daar zit een link onder.

Als je langs komt laat je dan (af en toe) een berichtje achter? Deze worden zeer gewaardeerd!

Welkom bij Quilt en Zootjes!

dinsdag 22 februari 2011

Dwarsligger

Geisha-lief ligt dwars. Ze wil haar kimono precies zo en niet anders. Nu wil ik haar best tegemoet komen in haar wensen maar sommige wensen van haar zijn écht niet mogelijk zoals zij het wil. Daarbij laten we in het midden waar het aan ligt  .... mijn nog beperkte applique-vaardigheden of haar eigenzinnigheid. 

Zo heb ik dus alleen maar een stukje mouw gedaan en een handje vastgespeld. Ik zal nu eerst de bovenste waaier voor de helft moeten maken. Dan haar gezicht in elkaar zetten voordat ik verder kan met de kimono want de beide waaiers lopen daar voor een (klein) gedeelte overheen.

Waar ik het meest tegenop zie is het gepriegel om de cirkels van de waaier tussen de vingers en de handjes vast te zetten. Wellicht had ik er beter voor kunnen kiezen om de geisha toch vast te zetten op het originele panel. En zo komen we terug bij eigenzinnigheid of eigenwijsheid, of hoe je het ook wilt noemen.

Ik vind de zwarte biesjes die het hout van de waaier moeten voorstellen niet mooi. Maar heb ook géén idee wat wel leuk zou zijn. Misschien moet ik op zoek naar satijnband. Dat is én bling-bling én in verschillende maten te krijgen.

Suggesties iemand? Want Geisha en ik komen er saampjes niet uit.

dinsdag 8 februari 2011

Geisha update

Mijn Geisha blijkt een snelle tante te zijn. Ze blijkt ook een stuk minder moeilijk in elkaar te zetten dan ik aanvankelijk gedacht had. Toch maakt ze het moeilijk voor me want ik weet niet welke kleuren ik haar waaiers wil maken. Zal ik ze geel doen? Of paars met geel? Of de bruine met de paarse?

De bloem in het haar en de kimono wist ik gelijk. Dat wordt een zelf gemaakte bloemencorsage met veel kralen en blingbling. De kimono zou de paars/roze stof met bladeren worden. Daarom ben ik ook met de rok begonnen. Maar de waaiers? Geen idee. En dan nog dat gekke ding op haar rug, daar heb ik ook geen idee wat ik daarvan wil doen. En ik twijfel ook over de biezen op haar kimono. Suggesties iemand???

Pffft wel vreemd hoor die twijfel ... normaliter ben ik heel erg stellig in m'n beslissingen. 


vrijdag 4 februari 2011

Ut Giet Oan !!!

Eindelijk kan ik beginnen met m'n geisha. Bij het op stof leggen van de verschillende deeltjes bleek dat ik echt nét niet voldoende stof had om de kimono zo te maken als ik wilde. Dat werd bijbestellen. En ik had geluk, er was nog een stukje. Vandaag is het stofje binnen gekomen en ik ben gelijk aan de slag gegaan.

De mooie dame is overgetrokken op de achtergrond. Nu nog de dame overtrekken op freezerpaper dan kan ik de schaar in de stofjes zetten enzovoorts. Er zit dus schot in de geisha. 

donderdag 3 februari 2011

Dahliatop af!

Tot nu toe heb ik bij het maken van elk quilt een moment van wanhoop gehad. Het moment is variabel in tijd, de wanhoop in grootte. Echter niet was de wanhoop zo groot als bij deze dahlia. Ik heb meerdere keren op het punt gestaan om het aan de vuilnisbak te geven.

De blaadjes waren redelijk snel in banen genaaid Het roze hart zat ook mooi in elkaar zonder gekke bobbel in het midden. En de gele buitencirkel zat er zowaar in 1x goed op, hier en daar een paar plooitjes daargelaten. De ergste heb ik eruit gehaald. De problemen begonnen bij het aan elkaar zetten van de banen en het hart. Daar hielpen niet heul veul spelden aan want ik kreeg het gewoon niet netjes bij het centrum aan elkaar. De hoekjes gingen goed op elkaar. Uiteindelijk heb ik het hart 7 keer uitgehaald en een 8ste keer dorste ik niet te doen omdat het van al dat uithalen niet mooier wordt.

De foutjes die er nog in zitten vind ik passen in de categorieën "in het grote geheel der dingen valt het niet op", een mierenneukerd die het ziet en de grootste criticus ben ik zelf. Voor de rest doe ik een beroep op de uitspraak "foutjes maken een quilt eigen".

Nu moet ik alleen nog bedenken hoe ik het door wil pitten, evenwijdige lijnen per baan van hart naar punt, vullen per blad met lijnen evenwijdig aan de stiknaad, veren, ga ik het in verschillende kleuren doen passend bij de gebruikte stoffen of ga ik voor 1 neutrale tint die bij alle stofjes past of ga ik juist voor een contrasterende kleur. Ik heb werkelijk waar nog geen idee, dus voor de langskomers ....hebben  jullie een advies, mening, idee? Dan hoor ik het graag. Er zit namelijk een deadline op het af hebben van deze dahlia en dat is mei en ik ben niet zo'n vlotte handpitter.

Uiteindelijk ben ik dik tevreden met het resultaat en  zal het met trots overhandigen aan zijn toekomstige eigenaar wanneer hij af is.

woensdag 2 februari 2011

Foutjes maken een quilt eigen.

dinsdag 1 februari 2011

Colour Catcher

Als ik iets altijd heb dan zijn het wilde plannen en ideetjes. Of ze door kunnen gaan is een tweede, en of ze even goed zijn weten we nooit tevoren. Deze keer had ik colour catcher doekjes gezien in de supermarkt.  Ze schijnen te helpen tegen het doorlopen van kleuren. Jaja is dan m'n reaktie het zal wel.

De bankhangquilt van Bennie moest gewassen worden. Daar zitten overigens al doorloopvlekken in wat we beiden (Bennie en ikke) niet erg vinden want van een bankhangquilt mag je verwachten dat het intensief gebruikt en bevuilt wordt. Bevuilt met name door blafbeest met drekpoten en kattenharen van 2 poezenbeesten want iedereen wil op en onder de deken. Twee kussenhoezen waren ook toe aan een wasbeurt. Hiervan was één nog niet gewassen, het was namelijk net afgemaakt en de krijtstrepen zaten er nog in. Maar poezenbeest had het gelijk geannexeerd. Ik kon het niet over m'n hart verkrijgen om hem er gelijk vanaf te jagen dus 2 dagen gewacht. En dat leverde het onderstaande gesprekje tussen Bennie en mij op.

B: Wat doen die doekjes?
K: Die schijnen de kleuren op te vangen
B: Werkt het echt?
K: Geun ideu
B: mmmm
Doekjes onderin, wasmachine aan en gaan.
K: Bennos die doekjes zijn verdwenen!
B: Weet je dat zeker?
K: Ooooh ze liggen hier onder
B: Wat voor kleur waren ze eerst?
K: Wit
B: Nou, dan hebben ze behoorlijk wat kleur gevangen want nu zijn ze zwart! Kun je ze eigenlijk opnieuw gebruiken?
K: Denk het niet.
B: Juist ....  

Nu ga ik de droger leeg halen. Zien of de doekjes hun werk goed gedaan hebben !

Niks mis met die colour catcher doekjes. De hoes is er prima uit gekomen. Kattenbeest ligt er nog niet op dus kon mooi een foto maken. Als je op de foto klikt dan krijg je een vergroting zodat je het doorpitwerk kunt bekijken.

Update: Meneer Romeo is exact 5 minuten na het maken van de foto weer op het kussen gaan liggen en is er nauwelijks weg geweest. Ik geloof dat ik een nieuw kussen voor mezelf moet maken.