Er ligt een grote bult stofjes in de kast. Er zitten tig ideetjes in m'n hoofd. Beide willen graag verwerkt worden in een quilt. Nou ja, meerdere quilts. Tijd om daar eens wat aan te gaan doen.

Ik ben klaar voor de uitdaging en hoop dat jullie net zoveel plezier beleven aan het lezen van de quiltavonturen als dat ik heb tijdens het maken.

Op de meeste foto's kun je klikken en dan krijg je een vergroting. Anderskleurige woorden kun je ook aanklikken want daar zit een link onder.

Als je langs komt laat je dan (af en toe) een berichtje achter? Deze worden zeer gewaardeerd!

Welkom bij Quilt en Zootjes!

woensdag 30 maart 2011

Home Sweet Home

Sunflower Lane 






Ik volg een applique-cursus bij Galerie de Ganzerik en we maken de Home Sweet Home van Barb Adams en Alma Allen. Net als een aantal andere projecten van me is die stijl "niet helemaal mijn ding". De gebruikte soort stoffen zijn me te lief, te zacht en te zoet. Ik houd van hardere kleuren en een wat "stoerdere" uitstraling. Ook vind ik sommige belijningen niet jofel, ik houd van strakke lijnen. De huisjes zijn weliswaar strak belijnd, maar de rest totaal niet.

Waarom dan maken zou je je kunnen afvragen. Simpel: de techniek is hetzelfde en ik kan zelf de stofjes uitzoeken. Ik heb gekozen voor reproduktiestofjes en art-deco-achtige stofjes. Op zich ook niet mijn ding maar ze passen wel bij de HSH-stijl vind ik. Bovendien zijn sommige dingen dermate ingewikkeld dat ik zoiets heb van als ik deze applique-quilt fatsoenlijk in elkaar kan zetten dan is de rest een piece-of-koekje oftewel appeltje-eitje.

Stofjes die ik o.a. gebruik in de HSH
Waar ik echter niet op voorbereid was, is het feit dat ik het een ont-zet-tend leuk ding vind om te maken. Je moet erg secuur werken want je moet de huizen precies uittekenen en je kunt weinig smokkelen maar op een of andere manier vind ik dat niet erg. Ik ben een grote pietlut maar als er eens wat mis gaat, soit. Bij de zonnebloem heb ik het echter opgegeven. Na 4x uithalen, ander stofje proberen of ik dat leuker vond heb ik de conclusie getrokken dat ik die bloem gewoon he-le-maal-niks vind en heb er een heel andere van gemaakt. Ook heb ik me al bij 2 achtergrondblokken dramatisch versneden dus er moeten 2 andere achtergrondstofjes bij komen maar dat gaat de pret niet drukken. En ik leer ontzettend veel. O.a. dat als ik vaker met stofjes werk die "niet-helemaal of helemaal-niet-mijn-ding" zijn, het steeds gemakkelijker wordt om leuke combinaties bij elkaar te zoeken.

Sunflower Lane is af (als je op de foto hierboven klikt krijg je een groot exemplaar), met de Eikellaan ben ik nu bezig. Tulip Hill Drive  heb ik voor het gemak even overgeslagen. Die roosjes van biesjes zie ik erg tegenop maar dat mag Ankie me op 9 april tijdens de 2de cursusdag uitleggen. Ik zorg dan dat ik de verschillende onderdelen van het huis geknipt heb en vastgezet. Ben erg nieuwsgierig of die roosjes net zo ingewikkeld zijn als ik denk.

Gisteren kwam er (nota bene op mijn verjaardag) nog een aantal stofjes binnen waarvan ik een gedeelte voor de HSH ga gebruiken, de rest ga ik verwerken in de Farmer's Wife Quilt.


donderdag 24 maart 2011

Kraaaaaaaaak!!!!

Wat hoor ik nu voor gekraak? Ik kijk wat dom om me  heen om te bepalen waar het geluid vandaan komt. Geloof me, ik kan érg onnozel kijken. En toen kwam m'n boekenplank naar beneden. Wellicht waren de laatste toevoegingen toch net iets te veel van het goede.

Juist ja, ik zal nog eens een keer opruimen. Goed excuus om vervroegd richting Ikea te gaan voor een paar kasten voor de woonkamer. Want ik heb één van de boekenkasten inmiddels richting hobbykamer gesjort om de rotzooi in te parkeren. M'n lief gaat zich dit weekend ook niet vervelen want hij wordt natuurlijk geacht de dwarse plank te herstellen.

Als er weer eens iemand wil weten hoe ik orde in mijn hobbykamer-chaos schep houd ik mijn lippen stijf op elkaar. Want voor je het weet is de ellende niet te overzien. Ik zal ze hooguit verwijzen naar de berichten van de afgelopen dagen en m'n foto's plaatsen op het prikbord. Mijn motto gaat zijn zolang je er nog kunt zitten om te hobbyen,  de deur open en dicht kan en er niets je tegemoet komt lopen wat van origine geen pootjes hoort te hebben is er niks aan de hand!

Conclusie: Opruimen en Schoonmaken kan ongewenste gevolgen hebben! Bezint eer ge begint!

Zo ziet dus fase totale ontploffing eruit!

woensdag 23 maart 2011

Zucht ......

Hoe krijg ik het voor elkaar! Van de grote schoonmaakaktie in de hobbykamer is niks meer te zien. En ik heb toch heel erg mijn best gedaan om het netjes te houden. Kattenbeest ligt op de ontruimde strijkplank te snurken maar het is voor de rest net zo'n puinhoop als voor de schoonmaak. Hoewel ... het is nu wél schoon. Er zijn echter verzachtende omstandigheden want het is niet geheel mijn eigen schuld (vind ik).

Als er al sprake is van een vaste routine van moi is het 's ochtends wakker worden met bakkie thee, achter laptoppie, mailtjes lezen, blogs lezen, reakties lezen, verzinnen wat ik vandaag ga doen en wat ik moet doen. Moet is in huize Horderwiek een ruim begrip dus daar kun je alle kanten mee op tenzij het verplichtingen zijn waar je met goed fatsoen en verstand niet onderuit kunt en/of wilt. Maar ik dwaal af .....

Vanmorgen zat er een mailtje van een quiltvriendinnetje in m'n mailbox. Of ik boek zus en zo ook had. Ik eventjes bellen en lang verhaal kort (want een telefoongesprek tussen haar en mij eindigt meestal als een van ons ongelooflijk moet plassen) iemand van haar bee was aan het opruiming houden en deed boeken en tijdschriften weg. Nu ben ik onwijs van de lapjes en stofjes maar quilttijdschriften, nee daar heb ik niet "veel" van. En "genoeg" qua stofjes en tijdschriften bestaat volgens mij niet. Dus ik heb die mevrouw gebeld. Nee, ze wilde er niets voor hebben, ik mocht alles zo meenemen. Ze zou het alleen wel leuk vinden als ik een project voor haar zou willen afmaken. Natuurlijk wilde ik dat wel en zo ben ik een stapel tijdschriften en een bult scraps rijker.

Project dat ik af moet maken. Mooi he?
Ik zie me al zitten strakjes als het warmer wordt met tijdschriftjes op het balkon. Het is daar nu nog te koud want we hebben pas aan het eind van de dag zon, rond een uur of 4. En dat project afmaken gaat ook lukken. Zal wel wat advies moeten inwinnen want het is met roosjes en daar ben ik niet zo goed in. In de stapel scraps zaten er enkele stofjes die er leuk bij passen. het moet een wandkleedje worden. Ik zat te denken aan een eenvoudige rand er nog om en dan doorpitten. Ik heb alleen geen bruin met roosjes of een ander beige/bruin stofje. Ik denk dat ik een eenvoudig figuratief patroon ga gebruiken om door te pitten. Wellicht staat er wat in die mooie tijdschriften!

Heeft iemand advies? Ik hoor het graag!

dinsdag 22 maart 2011

Juist Ja ......

Juist ja *grom* Deze foto is vanavond rond 20.30 uur genomen. Het lijkt erger dan het is maar zo begint de fase van "bijna ontploft" altijd.

Om niet gelijk een zootje te maken van de hobbykamer ben ik vanmiddag achter laptopje gaan zitten en toen kwam ik bij http://pennyshands.blogspot.com/. Vreselijk mooie projecten heeft ze en prettig om te lezen ook. En ja toen kwam ik haar beschrijving van een ontzettend leuke hexagon-caddy-pincushion tegen op haar blog. Toen ging ik hopeloos de mist in. Ik heb de volle verpakking cruesli open gemaakt want dat was de enige stevige kartonnen doos in huis. Stofjes uit de kast gerukt en uitgekozen, de rest is keurig weer de kast in. Malletjes getekend. Echtgenoot ging paar boodschapjes halen dus die kreeg de opdracht mee om vooral niet zonder prittstift terug te komen.

De hexagonnengekte lijkt een beetje over of op z'n retour maar deze caddy wil ik toch écht en wel nú maken!

Les geleerd: niet blogs gaan kijken wanneer je net opgeruimd hebt !!!

Rommelpot Paradijs

VOOR
Op het prikbord van de quiltpagina stond vorige week de vraag over hoe "wij", zijnde andere quilters, onze lapjes sorteren.

Iedereen die mij een beetje kent weet dat ik een enorme rommelpot ben. Ik heb de gave om van alles om me heen te verzamelen. Ik vind het  heel normaal dat ik wanneer ik op de bank zit een quiltwerk(je) bij me heb, de bijbehorende meuk in een naaidoosje waarvan de inhoud zich langzaam over de bank verspreidt. Een thermos met thee en een kopje waar uit gedronken wordt, iets lekkers, kat, hond en echtgenoot, vaak ook nog de laptop. Dit behoort tot mijn basisuitrusting, de samenstelling qua levend wild en de aanwezigheid van echtgenoot varieert. Het wordt hier ook wel "territorium-afpiesen" genoemd. In de woonkamer valt de rommelpotterij alleszins mee en beperkt het zich tot de spullen die ik écht nodig heb om me mee te vermaken en dit wordt steevast opgeruimd zodat woonkamer toonbaar blijft voor eventuele gasten.

NA
De hobbykamer is echter een heel ander verhaal. Begin dit jaar heb ik succesvol de computertafel van echtgenoot weten weg te werken en mijn werkblad is toen verlengd waardoor ik 3,5 meter werkblad tot m'n beschikking heb. Er staat ook nog een hele kast met quiltbenodigdheden zoals stofjes etc. Wel voldoende zou je denken om de boel minimaal een beetje netjes te houden. Dan heb je het mis want in de hobbykamer is het rommelpotparadijs. Het opruimen van de woonkamer bestaat namelijk niet zelden uit het op m'n bureau parkeren van het quiltwerk waar ik aan gewerkt heb. Er wordt regelmatig een doos met een lopend project uitgepakt en niet opgeruimd. Stofjes worden bij elkaar gelegd om te aaien of een ideale combinatie te zoeken voor een ander project en ga zo maar door. Bovendien, de deur kan dicht dus niemand hoeft de chaos te zien.

NA en NU
 Eens per 3 maanden wordt de kamer een grote sopbeurt gegeven. Alles gaat dan van z'n plaats. En vandaag was dat zover. Als een bezetene heb ik gisteren opgeruimd zodat m'n poetshulp zich een beetje fatsoenlijk kon voortbewegen. Zelfs de stofjes liggen netjes in de kast. Ik ga toch eens proberen dit zo te houden want het grijpt wel gemakkelijk. Ik zit te genotteren van het resultaat. Wetende dat spoedig na het plaatsen van dit berichtje de eerste meuk zich weer op het werkblad gaat verzamelen. En dat vind ik helemaal niet erg.

Het is mijn kamer, mijn rommel, mijn hobby, mijn territorium en die mag ik afpiesen zoals ik wil en de deur kan dicht!

Op naar de volgende ronde.

dinsdag 15 maart 2011

Snurkjes




















In huize Horderwiek zijn we groot fan van snurkjes doen. Deze oude man van 15 houdt me regelmatig gezelschap in de hobbykamer. Hij ligt dan op 1 van de verhuisdozen onder het werkblad of op de strijkplank.

Aangezien strijkplank bezet is door allemaal stofjes die gestreken moeten worden en sjabloontjes en dergelijke paste meneer er niet meer bij. En blijkbaar was een doos niet goed genoeg vanavond.

Heel stiekem heb ik deze foto gemaakt. Helaas bleef ik niet onopgemerkt want ik struikelde na het foto nemen over de bureaustoel (doh alsof je die niet ziet!). Teun z'n kopje kwam omhoog. Ik kreeg een lichtelijk onvriendelijke blik. Alsof meneer wilde zeggen: "Is het nu afgelopen met het lawaai want ik lig hier te slapen ja!!! En nu opzouten!!!"

Tot uw orders mijnheer Teun! Zo blijkt maar weer, honden hebben een baas en katten personeel.