Er ligt een grote bult stofjes in de kast. Er zitten tig ideetjes in m'n hoofd. Beide willen graag verwerkt worden in een quilt. Nou ja, meerdere quilts. Tijd om daar eens wat aan te gaan doen.

Ik ben klaar voor de uitdaging en hoop dat jullie net zoveel plezier beleven aan het lezen van de quiltavonturen als dat ik heb tijdens het maken.

Op de meeste foto's kun je klikken en dan krijg je een vergroting. Anderskleurige woorden kun je ook aanklikken want daar zit een link onder.

Als je langs komt laat je dan (af en toe) een berichtje achter? Deze worden zeer gewaardeerd!

Welkom bij Quilt en Zootjes!

vrijdag 26 augustus 2011

Farmers Wife QAL deel 6

Deze week had ik het ontzettend gemakkelijk met de blokjes. Vorige week had ik me enorm uitgesloofd en had 6 blokjes klaar en nog 4 die op de valreep af kwamen. Deze 4 moesten alleen nog gefotografeerd worden en daarna gepost. Helaas pindakaas, het zal ook niet anders, waren de batterijen van de camera leeg. Natuurlijk waren er nergens volle te vinden. Dus heb ik ook deze week 6 blokjes terwijl ik er maar 2 gemaakt heb. Knap he? *grijns*

016 Calico Puzzle
020 Churn Dash
014 Butterfly at the Crossroads
019 Checkerboard


























073 Rainbow Flowers
062 Old Windmill













Ik dacht dat de blokjes die Marga had uitgezocht appeltje-eitje zouden zijn maar ik blijk blokje 62 op heel verschillende manieren verkeerd in elkaar te kunnen zetten. Blokje 73 vind ik een beetje onzinnig. In plaats van 2 strippen worden de lange zijden verbonden door een vierkantje. Achteraf, nu ik beter op de titel let denk ik dat als ik het met andere stofjes had gemaakt dat het vierkantje beter uit zou komen. Soit, ik vind het mooi zo.

97 - 6 = 91 te gaan. Schiet lekker op.

zondag 21 augustus 2011

Siësta




Ik ben Teun
Ik ben er niet
Vandaag niet
Morgen niet
Overmorgen ook niet

zaterdag 20 augustus 2011

Taart !!!!!

Ziet deze taart er niet verschrikkelijk lekker uit???? Geloof me wanneer ik zeg dat hij nóg lekkerder smaakt dan dat hij eruit ziet! Anneke oftewel QuiltMiep van lapkeguod ensafuorthinne (hoop dat ik het allemaal goed geschreven heb, mijn Fries is namelijk om te huilen) stond daar donderdag mee voor de deur. Ik volg haar blog al een hele tijd en kijk met veel bewondering en verwondering (lees: watertandend in erge mate) wat er in haar tuin gebeurd. Neem daarbij de prachtige bloemstukken die ze maakt en haar handwerk, dan snap je dat ik me op haar blog prima vermaak.

Toen ik de eerste foto van haar appeltaart zag heb ik haar op de hoogte gesteld van de watertand taferelen hier en een verzoeknummertje ingediend. Appeltaart zónder rozijnen en/of krenten. Maar ik had niet verwacht dat ze daadwerkelijk met taart aan zou komen zetten. Waar de vrouwen van de Bee waar ze bij zit, het moesten doen met een klein stukje kreeg ik een hele plaat voor m'n eigen. Daar is nu al (ruim) éénderde van op. Nu denk je oh dat is niet zo moeilijk je bent met z'n tweetjes. Ik moet bekennen dat ik dat helemaal in m'n eentje gedaan heb. Die man van mij die eet niet zo veel de laatste tijd. Hij is zielig want hij heeft kiespijn/kaakpijn en we zijn de afgelopen week al 3x bij een tandarts geweest. Ik ga nu het laatste stukje opeten wat niet in de vriezer zit. En daar hééééél erg van genieten!

Dank je wel Anneke!!!!

vrijdag 19 augustus 2011

Farmers Wife QAL deel 5

Marga had het idee om 2 dezelfde blokjes te maken deze week en aan mij de eer om te kiezen. Het zijn nummer 7 Birds in the Air en 8 Bouquet geworden. Ik alle blokken maken en heb (nog) geen favorieten ertussen dus ik ga heel saai van nummer 1 tot en met nummer 111 af. Uitzonderingen daargelaten. Valentina had vorige week een berichtje achtergelaten en wilde graag meedoen aan het vrijdag posten. Gedeelde vreugd is volgens mij dubbele vreugd dus bij deze bestaan we naast de FWQAL uit een groepje van 3. Wie weet tot hoeveel "vrijdagposters" we uitgroeien. 

Vorige week had Marga zich een slag in de rondte genaait en 5 blokken gemaakt en ik "maar" de gebruikelijke 2. Zij wil graag synchroon lopen met de FWQAL op Flickr maar die ambitie deel ik niet echt. Sterker nog, ik ga regelmatig kijken naar wat zij daar allemaal voor moois gemaakt hebben maar zou niet weten in welke week ze bezig zijn. Ik zou eigenlijk niet weten in welke week ze zitten. Erg he? Mee doen aan een quiltalong en niet op de hoogte zijn. Toch heb ik deze week een beetje meer gemaakt. Gewoon omdat ik me vergeleken bij de ijver van Marga een lui ding voelde en heb maar liefst 6 blokjes geproduceerd.

Blokje 7 vond ik erg lastig met al die relatief kleine stukjes en dan ook nog de puntjes op elkaar krijgen. Hoe secuur ik ook werk ik vind het altijd uitdaging om die goed te krijgen BRRRR. Formaat driehoekjes zoals in de Broken Dishes ligt mij beter. Blokje 10 heb ik de kleuren per ongeluk omgewisselt. Had eigenlijk een paarse strik gewilt maar kwam ook daar weer later achter dom kijken zo van huh? hoe-kan-da-nou??? En natuurlijk pas toen het al in elkaar zat. Ik denk dat ik nog vele van die momenten krijg met dit quilt. Ondertussen heb ik ontzettend veel plezier. Bij elk blokje een leuke stoffencombinatie vinden blijft een uitdaging.


Nog 97 te gaan. Wat lijkt het gelijk een stuk minder als het aantal te gaan onder de 100 is.

010 Bowtie
007 Birds in the Air

08 Bouquet
009 Box
011 Broken Dishes
012 Broken Sugar Bowl


donderdag 18 augustus 2011

Je mag best zien dat het handwerk is.

Eentje die ik vaak gebruik als iemand anders onzeker is over eigen werk. Echter ik zou deze vaker op mezelf kunnen gebruiken want het is helemaal waar. Deze week herinnerden een paar lezers die gereageerd hebben me hieraan, waarvoor mijn hartelijke dank! Ik maak er meteen een Leerpunt van.

maandag 15 augustus 2011

Stitchers Block??!!

Zo ligt het er al een paar dagen bij
Nog 4 blokken te gaan van de home sweet home. De stofjes zijn voor een groot gedeelte uitgezocht. De mallen van freezerpaper zijn getekend, geknipt en gesneden en liggen te wachten totdat ze aan de beurt zijn om op stof gelegd te worden. Dus ik heb eigenlijk helemaal niks te zeuren. Behalve dat er geen applique-steekje uit m'n handen komt.

De dwarsligger
Ik heb namelijk ruzie met blok 6. Eerst kreeg ik de ramen er niet recht op. Werkelijk, als je aannemer ze zo in je huis zou zetten dan zou je op z'n zachtst gezegd niet blij zijn en lichtelijk over de rooie gaan. Dat is inmiddels opgelost door een systeem wat goed werkt, uithalen, uithuilen en opnieuw beginnen.  Vervolgens doen nu de blaadjes van de "kerstboom" dwars, hinderlijk en vervelend. Ik krijg de uiteindjes en de binnenbochtjes niet mooi rond. Wordt het uithalen en opnieuw beginnen met de boom of laten zitten en kijken hoe de rest erop gezet wordt en dan eventueel uithalen. Ik weet het niet. Echt niet.

Wat ik wel weet is dat door het gezeul en gesjor met meubels van de afgelopen week, er een prachtig, kaal stuk muur staat te wachten tot alle blokken aan elkaar zitten en doorgepit zijn.

zondag 14 augustus 2011

Nostalgie

Van m'n 10de tot mijn 13de heb ik in Moçambique gewoond. Een periode waar ik met gemengde gevoelens op terugkijk. Een land verscheurd door een burgeroorlog en honger. Een land waar ik het ontzettend naar m'n zin gehad heb. Waar ik dingen gezien heb die ik geen mens gun. Waar ik dingen meegemaakt heb die ik voor niets zou willen missen. De schelpenkast is daar een onderdeel van. Het opruimen van de schelpenkast brengt meer met zich mee dan ik gedacht had.

Mijn moeder heeft alle schelpen die erin zaten (op 1 schelpenschilderij na) verzameld in de 3 jaar dat wij in Moçambique gewoond hebben. Geruild voor schoenen, kleding, wol, borduurgaren, naaigaren, maandverband, toiletpapier, tandpasta. De kast was haar trots. Toen we terug kwamen in Nederland heeft ze deze kast gekocht en de schelpen erin te pronk gezet. Ik vond de schelpen mooi maar de kast foeilelijk. Toen ze 12 jaar geleden overleed kon ik het niet over m'n hart verkrijgen om haar trots, haar schelpen en kast weg te doen. Dus ik heb schelpje voor schelpje ingepakt en weer uitgepakt. Alle schelpjes precies zo neergezet zoals Ma dat destijds gedaan had. Sindsdien staat de schelpenkast op een prominente plaats bij mij, en later toen Bennie en ik gingen samenwonen, in de woonkamer. Dat heb ik nog 3x keer gedaan voor een verhuizing.

Nu na ruim 25 jaar tegen Ma's pronkiepronkiekast aan gekeken te hebben vind ik het welletjes. Er is een dressoir bij Ikea gekocht die deze plaats mag gaan innemen. De schelpen zijn door mij voor de laatste keer ingepakt. Als we een andere kast met glazen deuren vinden pak ik ze opnieuw uit. Maar die keer, dan zet ik ze anders neer!

En nu, nu ga ik op de bank zitten, onder een quilt. Met een bakkie thee en veul chocola. Me wentelen in het gevoel van weemoed en nostalgie. En daar ga ik van genieten want ik geef aan dat gevoel niet vaak toe.



vrijdag 12 augustus 2011

Farmers Wife QAL deel 4

Eigenlijk had ik een grotere hoeveelheid blokjes willen maken dan de gebruikelijke 2 per week in de FWQAL. Maar zoals wel eens vaker was mijn planning weer naadje, wat zoveel betekend als niet realistisch of in dit geval kwam er van alles tussen.

Dus deze week heb ik .... 2 blokjes !!!!
015 Buzzards Roost
029 Economy













Ben nieuwsgierig naar wat Marga deze week geproduceerd heeft dus ik ga daar nu een kijkje nemen.

Nog 103 blokjes te gaan!

vrijdag 5 augustus 2011

Farmers Wife QAL deel 3

Nadat ik vorige week de blokken op de Flickr-pagina van de FWQAL had gezet ging ik daar even rondkijken. De resultaten van dezelfde blokken zijn zo verschillend dat ik iedere keer mijn ogen uit kijk! En toen kwam ik bij blokken van iemand van wie de naam mij bekend voorkwam. Ik kijken bij haar profiel, op de link klikken en ik kwam bij een blog terecht waar ik ook weer een tijdje zoet was. Vervolgens heb ik bij haar gemaakte blokken een reaktie geplaatst en de vraag of ze dit project samen wilde doen. En daar had ze wel oren naar. Dus voortaan op vrijdag 2 blokken van Marga én 2 blokken van mij.

Deze week heb ik 2 appeltje eitje blokken in elkaar gezet. Knippen, snijden, naaien, strijken, klaar!

Nog 105 blokken te gaan!


5 Bat Wing
6 Big Dipper




donderdag 4 augustus 2011

Home Sweet Home blok 5

58 Berry Street (klik voor vergroting)

Bij dit blok kreeg ik al kortsluiting in m'n hoofd als ik er alleen maar aan dácht! Groot was dan ook de verbazing toen ik "zomaar ineens" de juiste stoffen bij elkaar pakte en het blok er precies zo uit kwam te zien als dat ik wilde.

De hele ietepietepeuterige blaadjes appliqueren bleek best mee te vallen en ook het piecen van de blokjes boven en onder ging prima. Eerlijkheid gebiedt me wel toe te geven dat die 1 inch vierkantjes en driehoekjes wel het minimale formaat is dat ik nog prettig vind werken. En er moet nog een blokje uitgehaald worden van de bloemetjes want er is een heel klein puntje af gegaan bij het aan elkaar zetten van de blokjes.

De besjes moeten er nog aan maar ook hier wordt heftig mee vals gespeeld. Aan cirkeltjes van een krappe 0,75 cm waag ik me niet. Vriendinnetje Annemarieke is met die formaten veel beter dan ik en zij gaat knoopjes van Fimo-klei maken voor me. Ze weet alleen nog niet dat ik ook de besjes van blok 1 wil vervangen door Fimo-knoopjes en de besjes van blok 6 ook.

Op naar de laatste 4 blokken !