Er ligt een grote bult stofjes in de kast. Er zitten tig ideetjes in m'n hoofd. Beide willen graag verwerkt worden in een quilt. Nou ja, meerdere quilts. Tijd om daar eens wat aan te gaan doen.

Ik ben klaar voor de uitdaging en hoop dat jullie net zoveel plezier beleven aan het lezen van de quiltavonturen als dat ik heb tijdens het maken.

Op de meeste foto's kun je klikken en dan krijg je een vergroting. Anderskleurige woorden kun je ook aanklikken want daar zit een link onder.

Als je langs komt laat je dan (af en toe) een berichtje achter? Deze worden zeer gewaardeerd!

Welkom bij Quilt en Zootjes!

dinsdag 20 december 2011

Tweets Blok 11

Het heeft een tijdje geduurt maar eindelijk is blok 11 klaar. Blok 12 heb ik inmiddels de malletjes van getekend. De stofjes moeten nog uitgezocht worden en alles wat daarna komt. Aan het middenblok wordt hard gewerkt. Bijna .... bij-na af!

Wie heeft trouwens het middenblok van de nieuwe BOM van Erin Russek (link) gezien en gaat deze maken? Ik ga de blokken zeker weten downloaden en maken. Maar zal er later in het jaar pas aan beginnen. Eerst een paar andere projecten af maken.

Grote Stappen Snel Thuis deel 10

Zowel de twee- als 4-potige inwoners van dit huis zijn grote fans van dekentjes. Ik zit, lig of hang dus ook nooit alleen op de bank onder een dekentje. Uitzondering hierop is wanneer ik een nieuw quilt zit te pitten. Een nieuw quilt is voor mij alleen totdat het afgewerkt is. Dan deel ik het quilt. Het is alleen een beetje jammer dat het 4-potige spul dat weigert te onthouden. Zo lang ik bezig ben valt het mee. Zodra ik weg ben gaat er iemand stiekem op liggen. Lekkul wallum!!!! Ik doe net alsof ik niks zie en van niks weet. Wanneer ik terug kom en weer bezig ga dan is er teveel aktiviteit en verkast men. Men is in dit geval Romeo. Hij perst zich in het kleine vrije hoekje naast me en kijkt Bennie aan van "en wat had jij nou weer???? Het is toch potdorie van de pot gerukt dat hier een lekkul wallum dekentje op de bank ligt waar ik niet op of onder mag en dan zwaai jij ook nog met een camera in m'n gezicht! Fraaie bedoening GRRRR".

Het pitten gaat echter niet zo soepel als ik had gehoopt. Ik heb last van stroeve naaldjes. Had een oproepje op het prikbord gezet en daar kwam meerdere malen de tip binnen om de naald af en toe door je haar te halen. Ik kwam niet meer bij toen ik het las. Maar ik zei de gek probeer heeeeel veel dus ook dit. Het werkt als een tierelier. Heb alleen een probleem ... m'n haar is van dat fijne piekhaar wat zo statisch is als maar kan. Heb het naaldje dus al een keertje vast gehad in m'n haar. Geloof me, dat is niet sexy. Nog maar eventjes oefenen met de naaldje-door-haar-techniek.

 


maandag 12 december 2011

Grote Stappen Snel Thuis deel 9

Sint Nicolaas is weer het land uit dus de kerstboom moest opgezet worden. Geen sinecure hier in huize Ongeregeld.

De baas en ik hebben nogal verschillende ideeen over wat leuk en gezellig is met kerst. De baas zou het liefst het hele huis vol zetten met allerlei kerstige kerstspullen terwijl ik een boom, wat kerststerren (de planten) en een paar kerststukjes voldoende vind. Ik ben meer van het gasten ontvangen en koken en lekker tafelen. We zijn er al vroeg in de verkeringstijd achter gekomen dat samen de kerstboom opzetten geen goed idee is. Ieder jaar hebben we het geprobeerd en ieder jaar opnieuw dreigde de boom het raam uit of over het balkon gekiepeld te worden. Sinds een paar jaar doen we het anders. De baas zet de boom op en ik verdwijn uit de woonkamer.

Dit jaar heb ik bloemen op een quilttop gezet. Na goed op een aantal leerpunten gelet te hebben uit de vorige post en een paar nieuwe lessen geleerd te hebben was de klus zo klaar. De laatste bloemen gingen soepeler dan de eerste.  Het enige wat misschien nog mooier zou zijn was dat de bloemen gefestoneerd zouden zijn op de machine in plaats van een klein zigzagsteekje. Het resultaat is precies zo als ik wilde. Met een paar kleine aanpassingen in de strategie zal ik zeker nog eens appliqueren met de naaimachine. Er is al een idee in ontwikkeling. Maar eerst moet Grote-Stappen-Snel-Thuis-Quilt-Moet-Een-Nieuwe-Naam gesandwicht en gequilt worden en een paar andere projecten afgerond worden.

De foto is niet van de totale quilt. Die kreeg ik er niet op vanwege nou ja, bomen en dozen etc. Hij is ook niet recht genomen. Ik vind het effect wel grappig moet ik toegeven.

zaterdag 10 december 2011

Grote Stappen Snel Thuis deel 8

Ik geloof dat ik op zoek moet naar een nieuwe naam voor dit quilt want het is allang niet meer grote stappen snel thuis. De opzet was een quilttop te maken dat er gelikt uitziet maar eenvoudig en snel in elkaar te zetten is. De blokken zaten snel genoeg in elkaar en toen bleek er een addertje in het gras te zitten. Mijn handen bleken te klein om de hoeveelheid stof vast te grijpen om de bloemen er met de hand op te appliqueren. Sh*&!

En daar kom ik achter wanneer ik al 2 bloemen en jawel de grootste vast heb zitten. Na een paar dagen noest doorwerken en natuurlijk op zaterdagmiddag! Dubbel Sh*&! Whoaaaaa. Snel vliesofix geregeld, Marina was zo vriendelijk om op te sturen. Dinsdag lag het in de brievenbus. Woensdag gebeld om te vragen hoe je vliesofix gebruikt en daarna was het gaan met die banaan. Dacht ik. Not. Het tekenen van de bloemen op de papierkant ging snel genoeg. Het knippen ook. Bleek dat ik vergeten was dat ik de bloemen in spiegelbeeld had moeten tekenen. Nu pasten ze niet op de stoffen bloemen die ik al geknipt had. Drie keer Sh*&! nou ja het was ietsje meer dat er aan schuttingtaal uit m'n mond kwam. Dat heb ik nog even herhaald toen ik er achter kwam dat ik ook nog de grote bloemen los moest tornen die al vast zaten want het verschil in techniek zou je natuurlijk zien. Gelukkig had ik meer dan voldoende stof dus het was gemakkelijk op te lossen. Al met al heb ik een paar wijze lessen die ik geleerd heb (in willekeurige volgorde):

1 - Zorg dat je de bloemen goed vast strijkt. Je hebt er niks aan als er stukjes los zitten.
2 - Neem een verse naald.
3 - Leg je stof zo plat mogelijk en controleer dat er geen stukjes onder zitten die er niet onder horen want als je andere delen vastnaait dan wat moet dan word je niet blij.
4- Ga langzaam want dan heb je meer controle over je machine en kun je gemakkelijker je werk draaien.
5 - Stel je steeklengte en steekbreedte wat kleiner in en test of je de gewenste breedte hebt op een proeflapje.
6 - Laat de naald in je werk zitten als je het voetje naar boven moet doen om je werk te draaien. Zo kan je werk niet verschuiven.

Ik dacht dat machine-applique gemakkelijker zou zijn maar het viel niet mee. Degene die het appeltje-eitje vindt mag mij uitleggen hoe hij of zij het doet. Het is leuk dat zeker maar ik vind het vooral zwaar. Voor m'n nek en schouders en heb dus na iedere bloem pauze genomen om deze te ontspannen. Naaimachinewerk houdt in dat ik gauw in een verkeerde houding zit. Eigenlijk zou ik een lagere tafel willen hebben met daarin de naaimachine verzonken. Als iemand een handige man of vrouw heeft die dit voor me kan doen houd ik me aanbevolen. Zijn of haar beloning is eeuwige dankbaarheid.

Nu ga ik snel verder om nog een bloem vast te zetten voordat ik ga snurken.


vrijdag 9 december 2011

Farmers Wife QAL deel 17

54 Kitchen Woodbox
56 Maple Leaf













Is het arrogant als ik zeg dat ik deze week uitermate tevreden ben over hoe de blokjes eruit zien? Ik zeg daarom hallo schatjes, welkom op de stapel en meer van zulks!

Teller staat inmiddels op 51 blokjes die gemaakt zijn. Nog 5 en dan ben ik over de helft!  Dus nog 60 te gaan.

donderdag 8 december 2011

91 Rosebud Terrace

Foeiiii deze foto is wel héél erg overbelicht! Drukken doet dat de pret niet want ik ben me toch blij dat het grootste en moeilijkste deel van het werk afgesloten is.


De patchwork rand moet nog vastgezet worden maar dat gebeurd bij het op maat snijden en aan elkaar zetten van de blokken en de rand. Daarmee kan ik  hopelijk dit weekend een begin maken. Ik heb er een hekel aan om dat te verdelen. Op maat snijden doe ik het liefst aan een stuk door dan is het maar klaar.

vrijdag 2 december 2011

Farmers Wife QAL deel 16

Deze week heb ik 2 blokjes eruit weten te persen. Dit was een hele opgaaf want ben deze week structureel afgeleid door klussen en niet-stofjes-gerelateerde-zaken. Heb daarom ook voor 2 eenvoudige blokken gekozen waarvoor ik niet meer nodig had dan snijmes en liniaal. Heerlijk.

Een van de dingen waardoor ik ben afgeleid was de nieuwe printer/scanner. De oude was deaud. Zorgvuldig om zeep geholpen door moi. Op de een of andere manier heeft die scanner altijd dienst geweigerd op mijn laptop terwijl die met de laptop van m'n lief wel goed dienst deed, maar die is inmiddels ook deaud, dus ik kon de stofjeskast niet vastleggen op scan. De nieuwe is braaf en scant wel. Moet nog het een en ander stoeien met de instellingen en het programma wat leren kennen maar de stofjes worden langzamerhand allemaal ingevoerd. Als eerste waren de stofjes voor de Farmers Wife aan de beurt. Natuurlijk moesten die gelijk gebruikt worden om de blokken in te kleuren. Om vervolgens de blokken in het quilt te plaatsen. Een aangenaam doch tijdrovend karweitje. Et voilá een mooi overzicht van het merendeel van de blokken die gemaakt zijn. Inclusief sashings, cornerstones en rand want ja als ik dan toch bezig ben kan dat er ook nog wel bij. Een aangenaam doch tijdrovend karweitje. EQ7 blijft leuk speelgoed al was het alleen maar hiervoor. Prettige bijkomstigheid is dat ik nu met een muisklik en een oogopslag kan zien hoe de kleurverdeling in elkaar zit en de kleurenbalans in de gaten kan houden en aanpassen.

Soms moeten er gewoon meer uren in de dag zitten om fijn te kunnen spelen, dan loop ik ook minder vast met mijn (belabberde) planning. 

81 Snowball
84 Spool

donderdag 1 december 2011

Grote Stappen Snel Thuis deel 7

Het is me eindelijk gelukt om leuke, a-symetrische bloemen te tekenen. Deze heb ik op verschillende formaten uitgeprint. Verschillende vellen papier aan elkaar geplakt want sommige bloemen waren heul groot en uitgeknipt. Vanavond heb ik ze op stof getekend met witte stift en willekeurig op het quilt gelegd.

De grootste bloem, de blokgrootte was 16 inch, het formaat van de bloem weet ik niet maar die was dus kleiner dan de blokgrootte, zit nu voor de helft vast. Ik appliqueer het met de hand en dat valt nogal tegen. Je moet een behoorlijke lap stof in je linkerhand houden, je applique ondersteunen en tegelijk je linkerhand mobiel genoeg houden om je duim te verplaatsen.

Heb de eerste bloem met allemaal applique-spelden vast gezet en de anderen met een veiligheidsspeld. De overige bloemen zitten vast om ze op hun plaats te houden. Steeds opnieuw het quilt uitleggen om de goede plaats voor een bloem bepalen zie ik niet zo zitten. De volgende bloem ga ik vast zetten met meer veiligheidsspelden  want de aplique-spelden vallen er steeds uit. Wat erg lastig is met zo'n groot quilt want ze vallen natuurlijk ergens in een plooi waar je ze nooit vindt totdat je op staat en ze op de grond vallen. Even kijken dus hoe het met veul veiligheidsspelden gaat.

Nu ga ik weer eventjes verder met steekjes zetten voordat ik ga slapen. Ik wil de top voor volgende week donderdag hebben en als ik blijf zitten neuzelen dan gaat dat niet gebeuren.